Sivut

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Heinäseipäistä kiipeilypuuksi

Sataa, sataa ropisee... Sadepäivän tylsyyden multihuipentuman innoittamana päätin esitellä itse kyhäiltyn kissojemme raapima/kiipeilypuun. Ideahan sai alkunsa kouluni pieneläinraksatunneilta sekä koulun varastosta löydetyistä vanhoista heinäseipäistä. Lisäksi tarvittiin paksua vaneria, mahdollisimman painavaa puulevyä, jykevä tukipuu, fleecekangasta, paksumpaa huonekalujen verhoilukangasta, kulmarautoja, sisal köyttä, pieniä nauloja, eri keeper liimaa tai muuta yleisliimaa sekä rutkasti kärsivällisyyttä :).

Raapimapuusta oli tarkoitus tehdä mahdollisimman suuri ja korkea jossa olisi myös paljon kynsien teroitus mahdollisuuksia. Kiipeilypuun kiinnittäminen kattoon oli välttämätöntä koska talossa asuu nykyään kaksi ylivilkasta hörökorvaa.

Valmis kokonaisuus näytti aluksi jokseenki tältä ilman kattoon kiinnitystä:

Pikku Myy testaamassa kiipeilypuuta

Kuvan  pallokuvioidut tasot (3kpl) on sahattu sirkkelillä 30cm x 60cm kappaleiksi noin 1 cm paksuisesta vanerilevystä. Ylin taso on hieman pienempi kuin muut kiipeilypuun tasot eli noin 30cm x 50cm. Jokaiseen tasoon on sahattu pylväsporakoneella joko paksun pystypuun tai heinäseipään mentävä aukko. Pystypuun aukon sahaamiseen käytettiin halkaisijaltaan 7cm terää ja heinäseipäiden aukon sahaamiseen 5cm terää. Mutta koska heinäseipäät eivät ole koskaan täysin identtisiä piti joitakin aukkoja hieman hioa karkealla hiomapaperilla oikean kokoisiksi.  Alimmat tasot (2kpl) sahattiin sirkkelillä 2cm paksusta täyspuulevystä 30cm x 60cm kappaleiksi.

Heinäseipäät pestiin vedellä ja pätkittiin käsisahalla 78cm, 125 cm ja 165 cm pituisiksi ja paksu pystypuu 228cm pituiseksi. Kiipeilypuun kokonaiskorkeudeksi ilman kattoon kiinnitystä noin 230 cm ja laveydeksi 143 cm.



Kattoon kiinitys tapahtui rautakaupasta ostetun pöydän/kodinkoneen säädettävän jalan avulla. Sopivaksi jalaksi valikoitui musta 25cm pituinen metalliputki minkä saa ruuvin sekä puulevyn avulla kierrettyä/kiristetty kattoa vasten kiinni. Putki kiinnitettiin ruuvien (4kpl) avulla paksuun pystytolppaan kiinni.

Kiipeilypuu kiristettynä kattoon kiinni
Kuten kuvistakin näkee tasot (4kpl) on päällystetty vaalenharmaalla pallokuvioidulla pehmeällä fleecekankaalla ja aluskankaaksi on valittu harmaa puuvilla. Samalla puuvillalla on myös päällystetty kiipeilupuun ja katon välinen kiinnityslauta. Alimmat lattiatasot (2kpl) on verhoiltu paksummalla huonekkalujen verhoiluun tarkoitetulla karkeahkolla kankaalla kestämään kulutusta. Kankaat on kiinnitety eri keeper liimalla sekä nitojalla. Kaikki kankaat on hankittu Eurokankaan löytökorista jämäpaloina.

Mikään kangas ei ole kissankynsien kestävää ;)



Kun koko komeus olis saatu koottua se kiinnitettiin ohuilla kulmaraudoilla (15kpl) sekä ylin taso kiinnitettiin yhdellä paksumalla kulmaraudalla jotta siitä saatiin mahdollisimman tukeva. Lisäksi osa heinäseipäistä sekä osa tukipuusta vuorattiin paksulla rautakaupasta hankitulla sisal köydellä. Kiinnitykseen käytettiin eri keeper liimaa sekä käyden päät naulattiin puuhun kiinni pienillä nauloilla piiloon. Köyttä kului arviolta noin 60m.

Pienet kulmaraudat

Suurempi kulmarauta ylimmässä tasossa

Lopuksi kiipeilypuu sai lisää virikkeitä muutamista huiskista sekä pesäkopista:   

Kiipeilypuuhunsa tyytyväiset hönöttimet <3

Kustannukset:

- Heinäseipäät - ilmaiset
- Tukipuu - ilmainen
- Kankaat Eurokankaasta - n. 40€
- Eri keeper, naulat, kattoon kiinnitys tarvikkeet ja kulmaraudat rautakaupasta - n.15€
- Sisal köysi rautakaupasta - 10m/9,90€ --> menekki 60m eli noin 60€
- Kissanpeti Helsingin voittajanäyttelystä/messuilta - 20€
- Lelut lemmikkieläintarvikaupasta - 10€

Karkea kokonaiskustannusarvio kissojen kiipeily/raapimapuulle oli noin 115€ (+ peti ja lelut 30€).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti