Sivut

perjantai 19. syyskuuta 2014

Ovesta pöydäksi


Viime aikoina monissa sisustuslehdissä ja -blogeissa olen törmännyt aina uudestaan ja uudestaan minusta niin hienoon kierrätysideaan: kuinka vanha ovi hyödynnetään ja siitä tehdään esim. penkki, ruokapöytä tai kuten meidän tapauksessamme sohvapöytä.

Kun ulkovarastostamme vielä sattumalta löytyi talon alkuperäinen ovi jonka yläosan lasi-ikkuna oli vielä rikki niin idea sai heti kipinää alleen. Meille tulee vanhasta ovesta tehty sohvapöytä. Ei kuulosta hankalalta, eihän?

Toteutus eteni ihan suunnitelmien mukaan, ovi sahattiin noin puolesta välistä poikki (rikkinäinen lasi-ikkuna pois) ja lähtötilanne näytti jokseenkin tältä:


Rapsuti, rapsuti... Oven tummahko vanha lakkapinta oli melko tiukasti naarmuttuneessa puupinnassa kiinni. Mutta sentti kerrallaan. Kun lakkapinta oli saatu rapsutettua raapan ja kuumailmapuhaltimen avulla irti, puupinta hiottiin hiomahiirellä sileäksi.

Seuraavaksi tutkailin maali- ja lakkavaihtoehtoja. Halusin tulevaan pöytälevyyn vaalean vahamaisen, kosteutta ja likaa hylkivän pinnan joka myös kestäisi jokapäiväiset kahvitteluhetket. 

Valitsin lopulta Osmo Color puuvahan, perinnäsävyn luonnonvalkoinen. Puuvaha soveltuu käytettävksi kylmissä ja lämpimissä tiloissa (ei kuitenkaan saunassa) ja puuvaha käsittely jättää puupinnan joustavaksi ja hengittäväksi mutta samalla suojaa kosteudelta.



Kyseinen käyttämäni tuote oli puolikiiltävä (silkki), kasviöljy- ja luonnonvahapohjainen puuvaha. Tuotteesta saa joko läpikuultavan tai peittävän pinnan, riippuen käsittelykertojen määrästä (1-3). Itse käsittelin pinnan kahteen kertaan jolloin puunsyyt vielä hieman kuultavat läpi. Kuivumisaika vahakerrosten välillä oli vuorokausi. 0,375l purkista kului kaikenkaikkiaan ehkä 1/4 joten vaha oli erittäin riittoisaa ja sitä jäi hyvin seuraavaa projektiakin varten :).

Koko projekti eteni tähän asti yllättävän hyvin, vähän liiankin hyvin. Pöytälevy valmistui muutamassa päivässä mutta sitten olisi jalkojen metsästyksen vuoro. Mutta millaiset? Kulmikasta vai pyöreää? Modernia vai maalaisromantiikkaa? Puuta vai metallia? Alunalkaen ideani oli yhdistää vanhaa ja uutta. Visio kuitenkin kirkastui kuin itsestään: modernit, kulmikkaat ja metalliset. Kyllä.

Kuukauden verran sitten juoksin kirpputorilta toiselle ja kotona sormet syyhysivät iltaisin tori.fi sivustolla pöytää tai pöydänjalkoja hakiessa. Ja ai että! Toissapäivänä se osui kohdalleen tori.fi:ssä ja vieläpä ihan läheltä. Valkoinen, kiiltävä pöytä jossa oli haluamani jalat ja hintakin oli vain 20€. Sehän käytiin hakemassa samantien ja eilen avomiehen avustuksella jalat irroitettin pöydästä ja kiinnitettiin oveen.

Valmis sohvapöytä pääsi paraatipaikalle keskelle olohuonetta:


 


 


 






Tukeva ja melko painavahan tuo on mutta niiiiiiiin ihana <3. Hauskana lisämausteena jätin vanhan (mutta toimivan) lukon, ovenkahvan ja toisen ruosteen peittämän saranan kiinni oveen. Hyvin tyytyväinen olen.


Lämpöistä ja syksyistä alkavaa viikonloppua!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti