Sivut

keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Novitan Usva ja Hile

Virkattu laukku

Syksyisin ilmojen viilentyessä on aika kaivaa kutimet esiin ja penkoa lankavarastoja. Keskeneräisten neuleiden säilytyspaikkana ja osittaisena jämälanka varastona toimii luonnonvalkoisesta Novita Marine langasta muutama vuosi sitten virkattu kassi/laukku. Kassi oon koottu tilkkuperiaatteella virkatuista palasista joka toistaa tiettyä kaavaa, lisäksi kassista löytyy virkatut kantohihnat ja on sisälle vielä ommeltu valkoinen vuorikangas.


Tilkku

Tällä kertaa kuitenkin päätin testata Novitan uutuudet:  usva ja hile-langat. 
Usva on liukuvärjättyä villasekoitetta jonka maanläheiset harmaat värit sivuutin ja valitsin aivan ihanan violetin joka taittaa myös tietyissä kohdissa hieman siniseen sekä ruskeaan. Usvan keräkoko on 100g eli 140m, puikoksi suositellaan kokoa 5-6 ja neuletiheys on 10 cm:llä 16 s ja 22 krs.

Toinen uutuus on muhkea Novitan hile. Yleisesti värimaailma on pastellinsävyinen ja lempeä,  hauskalla glitterillä/kiillolla varustettuna. Sävyistä valitsin vaaleansinisen sävyn "vesi". Puikkokooksi suositellaan kokoa 7, kerässä on 100g eli 115m ja neuletiheys 10 cm:llä on 12s ja 18 krs. Ihanan pehmeä helposti työstettävä lanka.

Sekä usvasta että hileestä päätin tehdä lapaset Novitan sivuiltakin löytyvän peruslapasen ohjeen mukaan (sis. peukalokiilan). Aloitussilmukoita tein hile-langalla yht. 36s ja usva-langalla yht. 44s. Puikkokokona käytin molemmissa nro 5 sukkapuikkoja. Joustinneuleena varressa käytin " 1 oikein, 1 nurin" - joustinneuletta. 

Pienenä lisäyksenä tein yksinkertaisen palmikkokuvion kämmenselkään. Apupuikkona palmikkokuviossa käytin puikkokokoa nro 5. Vasemman käden lapasessa palmikkokuvio tehtiin 3. ja 4. puikkojen silmukoilla ja vastaavasti oikean käden lapsen palmikko tehtiin 1. ja 2. puikkojen silmukoilla. Palmikkokuvio noudatti seuraavaa kaavaa: 2n, palmikonkierto 6s, 2n, siten että kuvio tuli kahden puikon keskelle. Välikerroksia palmikkokuvioon tuli 5, eli palmikonkierto aina  joka 6. krs. Palmikon aloitin samasta kerroksesta kuin peukalokiilan lisäykset.

Lopputulos näytti tältä:

Novita Hile 


Palmikkokuvio

Hile-langan muhkeudesta aiheutuen lapasista tuli paksuhkot mutta pehmeät ja varmasti todella lämpimät.

Novita Usva


Palmikkokuvio ja värinvaihtuminen

Liukuvärjäyksestä johtuen lapasista tuli tavallaan erisävytteiset mutta hauskalla tapaa. Paremmin tuo liukuvärjäystekniikkä tulisi mielestäni esille pidemmässä vaatekappaleessa kuten esim. kaulaliinassa :).

Tällä hetkellä työn alla ovat myöskin usva-langasta  tehdyt kämmekkäät (perusohje myös Novitan sivuilta)tupla palmikoilla.




Aloitussilmukoiden määrä on yht. 44s ja puikkokoko nro 5. Varren joustinneule on " 1o, 1n"- joustinneuletta. Palmikkokuvio noudattaa seuraavaa kaavaa: 3o, 2n, palmikonkierto 4s, 4n, palmikonkierto 4s, 2n ja 3o. 

Tietysti kikkailemalla lankojen värityksen kanssa saisi nuo usva-langan liukuvärjäyksetkin kohdalleen mutta ompahan persoonallisen näköiset noinkin ;).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti