Sivut

torstai 27. helmikuuta 2014

Viherpeukalon alkeet


Varma kevään merkki :)























Punainen tupa ja perunamaa... Toivottavasti edes kasvimaa ensikesäksi. Kevätkylvöt ja siementen idätys ovat siis alkaneet myös täällä perämetsässä.

Suuret ovat taas suunnitelmat niin kuin joka kevät, toteutuksessa ollaan melkolailla aloittelijan tasolla. Viime vuotiset (äidin kasvattamat) taimet menestyivät todella hyvin ja satoa tuli runsaasti vaikkakin ajankohta meni pitkälle syksyn puolelle.




Tämän vuoden vaatimattomat suunnitelmat näyttävät seuraavilta:

Keltasipuli "Stuttgarter Riesen"
Ahomansikka "Rügen"
Kirsikkatomaatti "Tiny Tim"
Ruohosipuli "Twiggy"
Kesäkurpitsa "Black Beauty"
Porkkana "Nantaise 2"
Rucola
Lehtisalaatti "Red salad bowl"
Autralialainen lehtisalaatti
Jättiauringonkukka "Uniflorus"

Kesäkukat ovat vielä hieman mietinnässä mutta aloitetaan noista auringonkukista :).

Ensimmäistä kertaa päätin kokeilla Jiffy Pro70 taimikasvatukseen tarkoitettua minikasvihuonetta. Pakkauksessa on siis 70 kpl turvepellettejä ja uudelleen käytettävä alusta sekä valoa läpäisevä ja kosteuden sisällä pitävä kansi.

Jiffy Pro

Valmistajan mukaan Jiffy Pro sopii sekä siemenille että pistokkaille. Käyttökin on hyvin helppoa - lisää vain 35 asteista vettä vähitellen jotta turvepelletin turpoavat ja kylvä siemenet. 

1.

2.

3.

Kylvetyt siemenet - esikasvatus voi alkaa!

Näin helmikuun lopulla esikasvatukseen pääsivät keltasipuli, ahomansikka ja kirsikkatomaatti. Muut kylvän suoraan avomaalle tai aloitan esikasvatuksen  hieman myöhemmin (esim. auringonkukukka). Lopuksi vuorasin vielä kannen sanomalehdellä (mm. tomaatin siemenet tykkäävät itää pimeässä).

Valmis kasvatuslaatikko :)


Muutama mm. äidiltä saatu vinkki:


- Kannen peittäminen esim. sanomalehdellä itämisen ajaksi (mm. tomaatin siemenet itävät pimeässä)
- Kylvöstä kastellaan tarvittaessa (tasainen kosteus tärkeää koska liian kuivaksi päässyt kylvös vo olla täysin pilalla ja liian runsas kastelu voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret)
- Sopiva idätyslämpötila on noin 20 astetta (ei saisi olla suurta vaihtelu)
- Kosteuden lisäksi pohjalämpö on eduksi itämiselle (esim. kylpyhuoneen lattialämmitys)
- Riittävä valo itämisen jälkeen sekä kasvatuslaatikon kannen poisto vähitellen
-Kouliminen ajoissa kun taimet ovat tarpeeksi kestäviä käsittelyyn (yleensä sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen kasvulehtipari on auennut) --> lisää kasvutilaa

Jännityksellä ja mielenkiinnolla odotetaan saadaanko yhtään lehtitupsua aikaiseksi vai joudutaanko kesällä turvautumaan äidin kasvattamiin tomaatintaimiin ;).









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti